Feed-lot of lambs from different biotype and live weight

effect on carcass characteristics and meat quality

Authors

  • G. Bianchi Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • G. Garibotto Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • O. Bentancur Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • S. Forichi Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • F. Ballesteros Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • F. Nan Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • J. Franco Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.
  • O. Feed Universidad de la República. Facultad de Agronomía. Estación Experimental “Dr. Mario A. Cassinoni”. Depto. Producción Animal y Pasturas. Unidad Calidad de Producto. Ruta 3, km 363.500. Paysandú 6000. Uruguay.

DOI:

https://doi.org/10.31285/AGRO.10.919

Keywords:

feed - lot, genetic type, carcass and meat lamb quality

Abstract

In the Experimental Station “Dr. Mario A. Cassinoni” (EEMAC) of the Agronomy Faculty (Paysandú, Uruguay; 32.5º south latitude y 58º west longitude), the initial feedlot weight (24.9± 3.4 y 34.1 ± 3.1 kg) and the genetic type (Poll Dorset x Corriedale, Dohne Merino X Corriedale, Southdown x Corriedale y Highlander x Corriedale) on carcass and meat characteristics of heavy lambs reared on pastures and feed – lot finished was studied. A complete randomized experimental design with factorial arrangement of treatments and 3 repetitions, was used. The use of meat breeds in terminal crossbreeding and feedlot beginning live weight originated differences in carcass characteristics, with out major changes in meat quality, which depend of muscle type was evaluated.

Downloads

Download data is not yet available.

Published

2006-12-01

How to Cite

1.
Bianchi G, Garibotto G, Bentancur O, Forichi S, Ballesteros F, Nan F, et al. Feed-lot of lambs from different biotype and live weight: effect on carcass characteristics and meat quality. Agrocienc Urug [Internet]. 2006 Dec. 1 [cited 2024 Apr. 28];10(2):15-22. Available from: https://agrocienciauruguay.uy/index.php/agrociencia/article/view/919

Issue

Section

Animal production and pastures
QR Code

Altmetric

Article metrics
Abstract views
Galley vies
PDF Views
HTML views
Other views

Most read articles by the same author(s)

1 2 3 4 > >>