Biological Control

lessons learned for agroecological transition in Uruguay

Authors

DOI:

https://doi.org/10.31285/AGRO.26.967

Keywords:

bioinputs, action-research, native organisms, participation

Abstract

Agroecology proposes to mobilize the scientific and practical, traditional and local knowledge of producers to develop jointly new production systems. This article presents the results of research on biological control carried out since 2003 in the north of Uruguay. Experiences were conducted by different organizations of family farmers and by BIO-Uruguay (Batoví Instituto Orgánico), a social organization founded by family farmers and rural inhabitants. The results of the analyzed experiences are technical, methodological and social, focusing mainly on the biological fight against pests and diseases of agricultural and livestock production. The different stages of the co-innovation process are presented to obtain biological solutions from the recognition and use of native pathogenic fungi to control pests of economic importance. The objectives of this study were to restore biological balances, to contribute to the agroecological transitions of the productive systems, and to enforce the collective learning, necessary among the actors, for co-innovation. These learnings contribute to the development of the individual and institutional capacities needed to "build agroecology" in Uruguay.

Downloads

Download data is not yet available.

References

Altieri MA, Toledo VM. La revolución agroecológica en Latinoamérica: rescatar la naturaleza, asegurar la soberanía alimentaria y empoderar al campesino. El Otro Derecho. 2010;(42):163-202.

Bernardo JT, Aguilera JG, da Silva RB, Raoni IEM, Vian R, Niela GR, Ulhoa CJ, Medeiros IRE. Trichoderma: uma ferramenta no controle de doenças de solo para os agricultores no Brasil. Rev UERGS [Internet]. 2019 [cited 2022 Mar 11]; 5(3):263-70. doi:10.21674/2448-0479.53.263-270.

Chia E. La agroecología nuevo paradigma para la agricultura familiar y el desarrollo territorial: contribución del tríptico virtuoso de la innovación: los aprendizajes y la gobernanza. Cangüé. 2018;(40):10-4.

Chia E, Testut M, Figari M, Rossi V. Comprender, dialogar, coproducir: reflexiones sobre el asesoramiento en el sector agropecuario. Agrociencia. 2003;7(1):77-91.

Flichy P. L’innovation technique: récents développements en sciences sociales: vers une nouvelle théorie de l'innovation. Paris: La Découverte; 2003. 256p.

Franco R, de Hegedus P, Viana A, Rodriguez A, Rossi V. Ganaderia familiar y agroecología: fortalecimiento de las sociedades pastoriles de Uruguay. Leisa. 2016;32(4):18-9.

Galván G, Bao L, González-Rabelino P, Scanu J, Curbelo M, Soust G. Informe final del Proyecto Introducción de agentes de control biológico en sistemas de producción de tomate bajo invernadero. Montevideo: Facultad de Agronomía, Universidad de la República; 2018. 49p.

Gazzano I, Gómez Perazzoli A. Agroecology in Uruguay. Agroecol Sustain Food Syst. 2017;41(3-4):380-400.

Posada Rodríguez V, Posada N, Rodríguez A. Agroecología manufacturera. Agrocienc Urug [Internet]. 2020 [cited 2022 Mar 11];24(NE1):e363. doi:10.31285/AGRO.24.363.

Rodríguez A. Control biológico de garrapatas Rhipicephalus microplus (Boophilus spp) con aislamiento nativo de hongo patógeno Lecanicidium lecanii. Cangüe [Internet]. 2018 [cited 2022 Mar 11];(40):28. Available from: https://bit.ly/3j9JUCQ.

Rodríguez A. Control biológico de hormigas cortadoras (Géneros Atta y Acromirmex) con hongos entomopatógenos. In: Resúmenes de presentaciones: Segundo Taller Uruguayo de Agentes Microbianos de Control Biológico; 2008 Sep 4-5; Colonia. Montevideo: INIA; 2008. p. 25

Rodríguez A. Una alternativa con hongos entomopatógenos nativos para el control de Trialeurodes vaporariorum (West.), en el cultivo de tomate en invernáculos, en Uruguay [doctoral’s thesis]. La Habana (CU): Universidad Agraria de La Habana; 2003. 104p.

Rodríguez A. Uso de Hongos entomopatógenos de mosca blanca (Trialeurodes vaporariorum) aislados en el mismo cultivo orgánico y su efecto en las poblaciones de parasitoides presentes. In: Rodríguez A, García M, editors. Producción orgánica: aportes para el manejo de sistemas ecológicos en Uruguay. Montevideo: PREDEG; 2003. p. 170-8.

Rodríguez A, Figari M, Franco R, Sierra F. Restauración del control natural de la garrapata bovina; una experiencia de investigación participativa en sistemas familiares pastoriles de Uruguay. In: Gazzano I, editor. VIII Congreso Latinoamericano de Agroecología: memorias. Montevideo: SOCLA; 2020. p. 1821-6.

Rodríguez A, Franco R. Control biológico de garrapatas Boophilus microplus con hongo patógeno Lecanicidium lecanii. In: X Jornadas Interdisciplinarias de Estudios Agrarios y Agroindustriales Argentinos y Latinoamericanos [Internet]. Buenos Aires: UBA; 2017 [cited 2022 Mar 11]. Available from: https://bit.ly/3J64Gi6.

Rodríguez AM, Bernardo J, Meireles R, Silva R, Criveletto C. Isolamento on farm de fungos patogénicos de formigas (Géneros Atta e Acrmirmex) e Carrapatos (Rhicephalus). Paper presented at: Segundo Foro de Agricultura Sustentable; 2018; Goiana, Brasil.

Rossi V, Chia E. Innovaciones y desarrollo en áreas rurales. Agrocienc Urug [Internet]. 2020 [cited 2022 Mar 11];24(NE1):e366. doi:10.31285/AGRO.24.366.

Sarandón SJ. Potencialidades, desafíos y limitaciones de la investigación agroecológica como un nuevo paradigma en las ciencias agrarias. Rev Fac Cienc Agrar Univ Nac Cuyo. 2019;51(1):383-94.

Vázquez L, Chia E. Innovación y auto-gobernanza territorial del control biológico en Cuba. Agroecología. 2020;14(1):69-79.

Downloads

Published

2022-08-11

How to Cite

1.
Rodríguez A, Chia E, Rossi V. Biological Control: lessons learned for agroecological transition in Uruguay. Agrocienc Urug [Internet]. 2022 Aug. 11 [cited 2024 Apr. 26];26(NE3):e967. Available from: https://agrocienciauruguay.uy/index.php/agrociencia/article/view/967

Issue

Section

Article
QR Code

Altmetric

Article metrics
Abstract views
Galley vies
PDF Views
HTML views
Other views